Dosta je i dezinformacija i nagađanja vezanih za pandemiju koronavirusom. Najbolji načini za sprječavanje infekcije koronavirusom su higijena ruku te izbjegavanje bliskog kontakta i izlaganja potencijalnoj infekciji. Ovim putem vas pozivamo, ako je to moguće, da se pridružite akciji #ostanidoma.

U najvećem su riziku riziku od komplikacija koronavirusa starije osobe te osobe s ozbiljnim kroničnim zdravstvenim stanjima poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i plućnih bolesti. Osobe slabijeg imuniteta i trudnice se smatraju osobama povećanog rizika.

Američki liječnici i stručnjaci za zarazne bolesti napominju kako bi trebale biti posebno oprezne i osobe s kroničnim bolestima, a visokorizičnom kategorijom smatraju se i osobe s autoimunim bolestima. To uključuje kronične bolest štitnjače poput hipotireoze, kao i autoimune poremećaje štitnjače poput Hashimotove ili Gravesove bolesti.

Nema konkretnih podataka o utjecaju koronavirusa na autoimune bolesti pa se osobama s autoimunim bolestima preporučuje da provjere liječnicima ima li potrebe za nekim posebnim mjerama opreza.

Facebook komentari