″Vi″ na sanskrtu znači nešto veliko, odnosno nešto što se ne može mjeriti, dok ″Shuddi″ znači pročišćenje. U mnogim tradicijama, ovaj centar se naziva centar pročišćenja. Element kojim dominira Vishuddi čakra je eter.

Ova čakra nalazi se u predjelu grlene jamice, točnije u cervical pleksusu. Na fizičkom nivou izravno je povezana sa štitnjačom, grkljanom, glasnicama, paratiroidnom i tiroidnom žlijezdom, te sprečava nakupljanje toksina u našem tijelu.

Tiroidna žlijezda, poznatija kao štitnjača, igra vrlo važnu ulogu, kako u ovoj čakri, tako i u svakodnevnom životu. U modernoj medicini poznato je da je ova žlijezda odgovorna za kontrolu cjelokupnog metabolizma, kao i za proces normalnog rasta i sazrijevanja. Glavni poremećaji obično su nedovoljno ili pretjerano lučenje hormona. Bolesti štitnjače ( hipertireoza i hipotireoza), obično se vežu uz genetiku, međutim, pokazalo se da veliku ulogu igra i stres. Isto tako, sami navedeni poremećaji mogu uzrokovati mnoge psihičke probleme kao što su strah, depresija, razdražljivost itd. Mnoge osobe s navedenim simptomima često prođu sve moguće terapije, da bi se na kraju pokazalo kako zapravo samo imaju poremećaj štitne žlijezde.

Drevni spisi govore o tome kako se u Vishuddi čakri, tvari koje ulaze u naš sustav razdvajaju na štetne i korisne. Vishuddi je zapravo legendarni izvor mladosti. Iz Bindua, malene čakre na potiljku, konstantno kaplje takozvani životni nektar. Sve dok je Vishuddi čakra neaktivna, ovaj nektar kaplje u Manipura čakru gdje sagorijeva, te dolazi do starenja i propadanja. Redovitim vježbanjem kečari mudre, ovaj nektar se zadržava u njoj i dolazi do pomlađivanja tijela, te konstantnog osjećaja blaženstva.

Pročišćenje izazvano aktiviranjem ove čakre ne događa se samo na fizičkom nivou, već i na mentalnom. U ovoj čakri se zapravo počinje razvijati pravilno razumijevanje dualnosti života. Osoba sa probuđenom Vishuddi čakrom prestaje na svijet gledati kroz obrasce dobra i zla. Umjesto toga, svako životno iskustvo pretvara se u blaženstvo.

Mistici tvrde da kada Kundalini energija dođe do Vishuddi čakre, više neće pasti natrag u donje čakre. Osobe sa aktivnom ovom čakrom obično zrače mudrošću i razumijevanjem. Međutim, ovakvo stanje svijesti  proizlazi iz unutarnjeg iskustva, a ne intelekta. Osoba počinje osjećati, kako svoje, tako i tuđe misaone vibracije, ali putem uma, a ne sluha.

Na ovom nivou tišina uma postaje sve intenzivnija, a osoba sve češće doživljava spontanu šutnju, prazninu, te prevazilazi sve strahove i vezanosti.

Facebook komentari