Prema novom izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prekomjerna tjelesna težina i pretilost povezani su s 13 vrsta karcinoma, i to rakom mozga, multiplim mijelomom, rakom jednjaka, rakom dojke u postmenopauzi, rakom štitnjače, rakom žučnog mjehura, rakom želuca, rakom jetre, rakom gušterače, rakom bubrega, rakom jajnika, rakom maternice i rakom debelog crijeva.

Naravno, skidanje suvišnih kilograma, može smanjiti rizik od razvoja spomenutih karcinoma.

Također, pokazalo se da se dva od tri karcinoma koji su povezani s pretilošću javljaju u dobi od 50 do 74 godine.

Od svih karcinoma, s pretilošću je povezano 55 posto karcinoma kod žena i 24 posto karcinoma kod muškaraca.

U razdoblju od 2005. do 2014. učestalost karcinoma koji su povezani s pretilošću je porasla 7 posto, osim učestalosti raka debelog crijeva koja je smanjena za 23 posto, usljed probira za rak debelog crijeva.

Procjenjuje se da je 20 posto svih karcinoma u SAD-u posljedica prekomjerne tjelesne težine, tjelesne neaktivnosti, prekomjernog konzumiranja alkohola i loše prehrane.

Prema analizi podataka iz 200 zemalja, broj pretile djece se u zadnjih 40 godina povećao za više od 10 puta. No, valja istaknuti da je broj djece koja su pothranjena još i puno veći.

Procjenjuje se da je diljem svijeta oko 50 milijuna djevojčica i oko 74 milijuna dječaka pretilo, što ih izlaže ozbiljnim zdravstvenim rizicima. Također, smatra se da imao oko 213 milijuna djece s prekomjernom tjelesnom težinom.

Što se pak pothranjenosti tiče, procjenjuje se da je oko 75 milijuna djevojčica i 117 milijuna dječaka umjereno do jako pothranjeno.

Izvor:
CDC’s Morbidity and Mortality Weekly Report
The Lancet

Facebook komentari